Slovákov láka kúpa nehnuteľností v zahraničí. Na čo si treba dať pozor?
24. 02. 2023

Slovákov láka kúpa nehnuteľností v zahraničí. Na čo si treba dať pozor?

V súčasnosti mnohých láka investovanie do kúpy nehnuteľnosti nielen na Slovensku, ale populárnou alternatívou sa stávajú zahraničné nehnuteľnosti. Apartmán či dom pri mori je obľúbeným spôsobom, ako spojiť príjemné s užitočným. Úspory investované do nehnuteľnosti sa nestratia a ani o ne majiteľ nepríde pre vysokú infláciu. Taktiež to mnohí berú ako možnosť mať ubytovanie zdarma vo svojej obľúbenej dovolenkovej destinácii a ešte k tomu aj čosi zarobiť vďaka prenájmu počas dovolenkovej sezóny. Hoci to znie ako dokonalý plán, môžu sa objaviť aj určité riziká.

Ceny nehnuteľností na Slovensku za posledné obdobie výrazne narástli a hoci sa rast cien viac menej stabilizoval koncom roka, prišli vysoké úroky na hypotékach a tým pádom nákup nehnuteľností lacnejší nie je. Slováci však aj napriek tomu majú stále záujem o investovanie do nehnuteľností a dokonca sa zvýšil záujem o investovanie do nehnuteľností v zahraničí.

Investovanie do nehnuteľností v zahraničí využívajú najmä ľudia, ktorí majú dostatok vlastných financií. Ak sa však rozhodnete ísť do takejto kúpy, treba byť opatrní a ponuku si veľmi dôsledne preveriť, aby ste sa nestali obeťou podvodu, prípadne nezaplatili viac, ako je potrebné. Problém môže nastať v prípade, že maklér, ktorý nehnuteľnosť predáva, nepozná všetky legislatívne aspekty danej krajiny či spôsob fungovania katastra nehnuteľností a ide mu primárne o predaj. Pokiaľ sú s nehnuteľnosťou nejaké problémy, po predaji ich musí riešiť nový majiteľ. Ak je teda nehnuteľnosť zadlžená, prípadne sú tam nejasnosti ohľadne platieb za energie, treba sa o týchto skutočnostiach informovať pred samotnou kúpou, inak sa investícia môže vyšplhať na oveľa vyššiu sumu.

Najčastejšie chyby pri kúpe zahraničnej nehnuteľnosti vychádzajú z nesprávnej zmluvnej dokumentácie. Všetky zmluvy o prevode vlastníctva a postupy sa riadia zákonmi krajiny, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza a preto treba klásť dôraz na správnosť všetkých zmlúv ešte pred samotným podpisom. Dodatočné zmeny sa totižto robia veľmi ťažko, nakoľko je potrebné mať vôľu a písomný súhlas všetkých zmluvných strán.

Problémy však môžu robiť aj platby za energie, nakoľko kým u nás neplatičov po niekoľkých výzvach odpoja od dodávok energie, vody či plynu, inde to tak byť nemusí. Nehnuteľnosti v niektorých krajinách pri neplatení za energie nie sú odpojené a len im rastie dlh za nedoplatky. Pred podpisom zmluvy je tak dôležité, aby ste mali dôkaz o tom, že nehnuteľnosť nemá žiadne nedoplatky na energiách, aby ste sa vyhli nepríjemnému prekvapeniu. Taktiež je dôležité preveriť, či sa na nehnuteľnosť nevzťahujú bremená. Netreba zabúdať na to, že v prípade, ak sa rozhodnete nehnuteľnosť v zahraničí využívať na prenájom, pravdepodobne budete musieť platiť dane, odvody, poplatky za odvoz smetí či iné lokálne poplatky v závislosti od krajiny a lokality. Ďalší problém môže byť napríklad geopolitická situácia a jej vývoj či jazyková bariéra. V neposlednom rade treba počítať s nákladmi na správu nehnuteľnosti v zahraničí, keďže v čase, kedy sa prenajíma, budete pravdepodobne potrebovať správcu, ktorý by zastrešil všetky úkony týkajúce sa administratívy a starostlivosti o nehnuteľnosť.

Ivan Chlebo      RE/MAX
Autor: Ivan Chlebo RE/MAX

Volám sa Ivan Chlebo a pracujem ako profesionálny realitný maklér pre Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok a okolie Liptova. V realitách pôsobím viac ako 10 rokov a predal som stovky nehnuteľností. Svoje meno som spojil so spoločnosťou RE/MAX, najznámejšou a najrozšírenejšou svetovou značkou v oblasti predaja nehnuteľností na svete.

Som ženatý a otec dvoch detí. Žijem v Liptovskom Mikuláši a pochádzam z Liptovského Hrádku. Vyštudoval som stavebníctvo a moje predchádzajúce pracovné aktivity boli vždy spojené s obchodom a predávaním, čo mi pomohlo vybudovať si dobrú komunikáciu, obchodné zručnosti, úctu a profesionálny prístup ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví, stala sa mojou vášňou a koníčkom a snažím sa ju robiť na špičkovej a profesionálnej úrovni a to všetko s jasným cieľom :

Predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti. Vy nakoniec ušetríte kopec času a množstvo starostí a vybavovačiek, ktoré s predajom nehnuteľnosti súvisia. 

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je niekedy obrovský. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu a hlavne realitného makléra.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. Vždy dbám na svoje dobré meno a povesť. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ďakujem, že som sa Vám aspoň takto v krátkosti mohol predstaviť. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami nezáväzne stretnem pri káve a "pokecáme" si o predaji tej Vašej nehnuteľnosti.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov