Ceny prenájmov klesajú, bude nájom lacnejší ako hypotéka?
29. 10. 2020

Ceny prenájmov klesajú, bude nájom lacnejší ako hypotéka?

Pandemická situácia výrazne ovplyvnila aj situáciu na realitnom trhu a to najmä čo sa týka cien prenájmov. Zatiaľ čo ceny bytov na predaj stále kontinuálne rastú, pokles dopytu po nájomných bytoch je tak výrazný, že prenajímatelia museli znížiť ceny. Keďže posledné roky sa ceny nájmov vyšplhali takmer na úroveň sumy, ktorú zaplatíte ako mesačnú splátku za vlastné bývanie, mnohí nájomcovia si počas pandemickej situácie bez príjmu nemohli dovoliť nájom platiť.

 

Na Slovensku je v súčasnosti cena nájmu takmer porovnateľná so sumou, ktorú zaplatíte za hypotéku, no v hlavnom meste počas pandémie klesli ceny nájmov v niektorých mestských častiach o takmer 17% (ide o trojizbové byty). Tým pádom je možné na nájme oproti hypotéke ušetriť v niektorých prípadoch až takmer 3000 eur ročne.

 

Pokles cien nájmu bol spôsobený najmä odchodom študentov, zahraničných pracovníkov a minimom turistov prichádzajúcich do nášho hlavného mesta. Priemerný pokles cien nehnuteľností v rámci Bratislavy je tak v súčasnosti na úrovni 7,2% a predpokladá sa, že ceny nájmov budú naďalej klesať. Druhá vlna so sebou opäť priniesla dištančné vzdelávanie študentov a vďaka súčasným opatreniam sa do mesta nedostanú ani turisti.

 

Okrem Bratislavy výrazne poklesli ceny nájmov aj v Žiline, kde trojizbové byty poklesli až o 20%. Výrazné poklesli cien nájmov zaznamenali aj Košice a Nitra, no na úroveň Bratislavy a Žiliny sa zatiaľ nedostali. Je pravdepodobné, že niektorí prenajímatelia vyhodnotia investíciu v podobe bytu ako rizikovú práve na základe súčasnej situácie, no napriek tomu treba myslieť na to, že na Slovensku je investícia do nehnuteľností stále jednou z najstabilnejších.

Ivan Chlebo      RE/MAX
Autor: Ivan Chlebo RE/MAX

Volám sa Ivan Chlebo a pracujem ako profesionálny realitný maklér pre Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok a okolie Liptova. V realitách pôsobím viac ako 10 rokov a predal som stovky nehnuteľností. Svoje meno som spojil so spoločnosťou RE/MAX, najznámejšou a najrozšírenejšou svetovou značkou v oblasti predaja nehnuteľností na svete.

Som ženatý a otec dvoch detí. Žijem v Liptovskom Mikuláši a pochádzam z Liptovského Hrádku. Vyštudoval som stavebníctvo a moje predchádzajúce pracovné aktivity boli vždy spojené s obchodom a predávaním, čo mi pomohlo vybudovať si dobrú komunikáciu, obchodné zručnosti, úctu a profesionálny prístup ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví, stala sa mojou vášňou a koníčkom a snažím sa ju robiť na špičkovej a profesionálnej úrovni a to všetko s jasným cieľom :

Predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti. Vy nakoniec ušetríte kopec času a množstvo starostí a vybavovačiek, ktoré s predajom nehnuteľnosti súvisia. 

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je niekedy obrovský. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu a hlavne realitného makléra.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. Vždy dbám na svoje dobré meno a povesť. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ďakujem, že som sa Vám aspoň takto v krátkosti mohol predstaviť. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami nezáväzne stretnem pri káve a "pokecáme" si o predaji tej Vašej nehnuteľnosti.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov