Aký význam má preberací protokol
05. 07. 2019

Aký význam má preberací protokol

Hocikto si môže myslieť, že si predávajúci a kupujúci, poprípade majiteľ a nájomník, proste podpíšu medzi sebou zmluvy, odovzdajú si kľúče a úloha je splnená. Dôležité je však nezabudnúť si nehnuteľnosť poriadne odovzdať a prebrať. Lebo čo je napísané, to je dané.

 

V kúpnej zmluve sa väčšinou spomína len vybavenie, s ktorým sa nehnuteľnosť predáva, či prenajíma. Preberací protokol je vlastne zápis z odovzdania / prebratia nehnuteľnosti, ktorý obe zúčastnené strany podpisujú. A čo môžete do protokolu zapísať? A čo by v ňom určite chýbať nemalo?

 

Pri nájme by sme sa mali zamerať na stavy meračov – teplá voda, studená voda, elektrina, plyn, diaľkové merače tepla na radiátoroch. Ďalej sa zvyknú uvádzať počty kľúčov od nehnuteľnosti. A ak nie je uvedené v nájomnej zmluve inak, tak aj súpis prenajímaného zariadenia. Je dobré si nechať do protokolu podpísať aj stav prenajímanej nehnuteľnosti. Predídete tak sporom o to, kto spomínané závady spôsobil. Natrhnuté linoleum v chodbe, nefungujúca skrinka na kuchynskej linke. Môžete namietať, že sa jedná o banality. Nezabúdajte ale, že rovnako ako ste byt prevzali, ho budete po čase majiteľovi vracať späť. A opäť sa bude podpisovať preberací protokol k nehnuteľnosti.

 

V prípade kúpy nehnuteľnosti, samozrejme rovnako platí a ostáva urobiť odpis stavu meračov, uviesť počet kľúčov a tiež by sme mali minimálne spísať známe závady na nehnuteľnosti. Napríklad také, ktoré vznikli od doby uskutočnenia obhliadky záujemcom až po dobu odovzdania predmetu kúpy. Spomenuli by sme i napr. nevypratanú pivnicu a dátum, do ktorého pôvodný majiteľ tieto priestory vysťahuje. Ak nie je v kúpnej zmluve uvedené, spísali by sme aspoň zoznam cenného hnuteľného majetku (napr.: TV, chladnička a pod.), ktoré v byte po predaji zostanú a pôvodný majiteľ vás svojím podpisom ubezpečuje, že ho už chcieť nebude.

 

Suma sumárom, preberací protokol je zápis o stave nehnuteľnosti, ktorú ste dostali do svojho opatrovníctva. Nikto nemá rád papierovanie, ale riadne vyplnený a podpísaný protokol vám v budúcnosti môže ušetriť množstvo peňazí strhnutých zo zábezpeky. A to len preto, že sa vám nechcela riešiť jedna nefungujúca umývačka riadu, pretože ju aj tak nebudete používať. V prípade predaja nehnuteľnosti vás protokol môže ušetriť sporov o zamlčaných skrytých vadách na dome, pretože to, že sú steny plesnivé, ste do preberacieho protokolu zapísali a kupujúci to svojím podpisom potvrdil.

 

Šiť horúcou ihlou sa nevypláca, rovnako ako robiť veci len na kolene. Trvajte na preberacom protokole, riadne všetko skontrolujte, spíšte, pozvite si k podpisu kľudne ďalších ľudí ako svedkov. Môžete sa tak vyhnúť množstvu problémov.

 

Správny realitný maklér toto všetko zaistí za vás a so všetkými potrebnými náležitosťami. V prípade dotazov ma neváhajte kontaktovať.   

Ivan Chlebo      RE/MAX
Autor: Ivan Chlebo RE/MAX

Volám sa Ivan Chlebo a pracujem ako profesionálny realitný maklér pre Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok a okolie Liptova. V realitách pôsobím viac ako 10 rokov a predal som stovky nehnuteľností. Svoje meno som spojil so spoločnosťou RE/MAX, najznámejšou a najrozšírenejšou svetovou značkou v oblasti predaja nehnuteľností na svete.

Som ženatý a otec dvoch detí. Žijem v Liptovskom Mikuláši a pochádzam z Liptovského Hrádku. Vyštudoval som stavebníctvo a moje predchádzajúce pracovné aktivity boli vždy spojené s obchodom a predávaním, čo mi pomohlo vybudovať si dobrú komunikáciu, obchodné zručnosti, úctu a profesionálny prístup ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví, stala sa mojou vášňou a koníčkom a snažím sa ju robiť na špičkovej a profesionálnej úrovni a to všetko s jasným cieľom :

Predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti. Vy nakoniec ušetríte kopec času a množstvo starostí a vybavovačiek, ktoré s predajom nehnuteľnosti súvisia. 

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je niekedy obrovský. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu a hlavne realitného makléra.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. Vždy dbám na svoje dobré meno a povesť. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ďakujem, že som sa Vám aspoň takto v krátkosti mohol predstaviť. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami nezáväzne stretnem pri káve a "pokecáme" si o predaji tej Vašej nehnuteľnosti.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov